Składniki
30 dag mąki (najlepiej krupczatki)
5 jaj (należy je dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem)
margaryna
szklanka cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu (budyń śmietankowy lub budyń waniliowy)
margaryna
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Margarynę należy utrzeć z cukrem. Później dodajemy do niej po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i pomału wsypujemy do naszej masy, na przemian z ubitą pianą z białek. Na sam koniec dodajemy kwaśną śmietanę.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jeden części dodajemy kakao, i dobrze mieszamy. Białe ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i wysypaną bułką tartą formę. Następnie wykładamy ciasto z kakao (najlepiej wyłożyć je nierówno). Na wierzch ciasta możemy poukładać małe cząsteczki jabłek.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.