Kuchnia bez świeżych wypieków w Święta Bożego Narodzenia jest jak dom bez śmiechu. Gdy wracam pamięcią do Świąt w moim rodzinnym domu, oprócz ciepłych wspomnień, zawsze myśli przywołują zapach świeżo upieczonych pierniczków. Sam przepis na pierniczki - w swej prostocie genialny - przekazywany był u nas z pokolenia na pokolenie. Krótko mówiąc, pierniczki nie twardnieją, a smakują… palce lizać!
Nieodzowną tradycją przygotowywania świątecznych pierniczków jest również wspólne ich dekorowanie. Prześciganie się w pomysłach na najładniejszą i najsmaczniejszą dekorację przyciąga zawsze najmłodszych, dając im dodatkowo możliwość uczestniczenia w przygotowaniach świątecznych.
Składniki
- ¼ szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia
- ewentualnie: 1 łyżeczka kakao – oprócz smaku, zmienia dodatkowo kolor pierniczków
Z powyższych składników przygotowuję około 70 pierniczków średniej wielkości. Wszystko jednak zależy od przygotowanych kształtów, użytych foremek i grubości rozwałkowanego ciasta.
Wykonanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rozwałkuj delikatnie ciasto na grubość ok. 3 mm, podsypując co jakiś czas odrobinę mąki. Sprawa kształtu również pozostaje otwarta. Można puścić wodzę fantazji i przy pomocy noża, szklanki, czy innych przedmiotów kuchennych stworzyć formy, które będą niepowtarzalne w żadnym innym domu. Można również skorzystać z gotowych foremek na pierniczki. Przygotowane formy ułóż na blasze i piecz przez ok. 10 min.
Ozdabianie
Przy ozdabianiu pole do popisu dla Wszystkich. W przypadku braku czasu – gotowe polewy do ciast oraz posypki. Można również poprzestać na wersji bez ozdobienia lub zaproponować najmłodszym stworzenie pierniczkowych napisów lub rysunków.
Prawda, że proste? A tyle cudownych chwil i wspomnień…
Miłego piernikowania :)
Autor: Magdalena Chylewska