Woda mineralna czy woda źródlana
Wody o zawartości substancji mineralnych poniżej 500 mg w litrze to „woda niskozmineralizowana”. Po nowelizacji przepisów dotyczących wód mineralnych, każdy rodzaj wody wydobywany z pokładów mineralnych, niezależnie od ilości posiadanych pierwiastków, może uchodzić za wodę mineralną. Oznacza to, że stosowany wcześniej podział na wody niższej jakości (źródlane) i mineralne (teoretycznie lepsze) przestał obowiązywać, a konsument sam musi znaleźć w morzu butelek tę, której jakość jest najwyższa.
Wody mineralne
Z uwagi na ilość rozpuszczonych w wodzie minerałów możemy mówić o wodach nisko (do 500 mg składników mineralnych), średnio (500-1500 mg) i wysoko zmineralizowanych (powyżej 1500 mg). Teoretycznie, im więcej minerałów, tym lepiej. Ale tylko w teorii. Dlaczego?
Woda może dostarczać minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia (magnez, potas), ale także składników takich jak sód, którego powinniśmy unikać. Może także zawierać cały szereg innych minerałów, zupełnie nam obojętnych.
Jeśli szukamy wody, która pomoże nam w suplementacji cennych dla zdrowia składników, wybierajmy wody lecznicze. Mają one wysoką zawartość jednego lub kilku ważnych dla organizmu pierwiastków. Najlepiej jednak kupować je w miejscach gdzie są wydobywane – to stanowi gwarancje ich świeżości.
Jak wybierać wodę
Najlepiej patrząc na ilość składników ważnych dla naszego zdrowia, jak potas, magnez, wapń (przynajmniej 150 mg w litrze).
Nie sugeruj się instytucjami, które promują daną wodę. Często, robią to z zupełnie innych niż zdrowotne powodów. Dlatego ostatecznym potwierdzeniem jakości powinien być tylko i wyłącznie spis składników mineralnych na butelce.
Ze zdrowotnego punktu widzenia, nie ma znaczenia, czy wybierasz wodę gazowaną czy nie. W praktyce jednak, gazowana dłużej zachowuje świeżość po otwarciu.